Nils Oscar (Alkoholfri) Påsköl

Gul morotssoppa med smak av chili och vitlök

Dryckestips: Nils Oscar Påsköl (alkoholfri 0,4%)  Nils Oscar Alkoholfri Påsköl | Systembolaget

Säljstart 11/3 på Systembolaget

Serveras sval men inte kylskåpskall, då kommer smakerna fram bättre.

Mycket god och smakrik morotssoppa! Snyggt med den gula färgen. Jag mixade en del av soppan för en tjockare soppa, lät hela morotsbitar också finnas kvar vid serveringen.

Toppingen med matyoghurt/några droppar chiliolja/vitlök samt strösslat rostade rapsfrön lyfte rätten. Risken är att chilioljan dominerar för mycket, själv är jag inte glad i stark mat, vill bara ha en svagare hetta så att nyanserna från allt annat också kommer fram.

De rostade rapsfröna gav ett bra krisp tillsammans med det goda fröknäckebrödet.

Att välja dryck till denna rätt kräver att man tänker på hettan från chilin, beroende på hur mkt/lite man väljer att använda men också sötman från morötterna. Då behöver man något fruktigare, något med mer sötma men ändå med en syra som kan bära smakerna igenom, ex citronsaft eller via drycken.

Struktur som tanniner i drycken bör man se upp med (ex dryck av 100% blåbär eller dryck med cabernet sauvignon-druvan) det blir en förstärkning av hettan av chilin och kommer att dominera i denna annars mjuka och behagliga soppa.

Nästa gång kommer jag att lägga ½ citron i medan jag kokar morötterna. Det tillför en mjukare syra som blir integrerat i slutsmaken. Vill man sedan, så kan man pressa i citronsaften också, men detta får man göra med försiktighet för balansen.

Jag kommer också att koka med vanliga orangea morötter för att vid servering få en trevlig effekt med både gula och oreanga morötter rent visuellt.

Ingredienser