Att rapsolja skulle vara hälsoskadligt eller farligt är en långlivad, och seglivad, myt. Vissa människor påstår att rapsolja skulle vara inflammatoriskt och innehålla höga halter av något som kallas erukasyra. Det är en enkelomättad fettsyra som är skadlig i stora mängder. Förr i tiden, när rapsoljan först gjorde entré på marknaden innehöll den höga halter av just erukasyra. Sedan dess har det hänt mycket, och svensk raps har utvecklats till att innehålla nästan ingen erukasyra alls. Detta ser vi bevis på i våra analyser, som görs av ett ackrediterat laboratorium.
Det påstås också att rapsen skulle vara genmodifierad (GMO), vilket så klart inte heller är sant. Det är inte tillåtet att sälja genmodifierade livsmedel i EU utan att märka det med ”GMO”.
Det saknas vetenskapliga grunder för att rapsolja skulle vara farligt eller inflammatoriskt. Däremot finns det många studier, forskningar och analyser som talar för det motsatta. Rapsolja består till 92% av omättat fett, vilket är ett hälsosamt fett som man behöver äta mer av, till skillnad från exempelvis smör som är ett mättat fett.
Myterna kring rapsolja är många, och florerar inte minst på sociala medier bland så kallade hälsocoacher eller influencers. Vi tycker att man ska vara källkritisk och inte tro på allt man hör. Svenska livsmedel är bra livsmedel, och man ska inte vara rädd för att äta något som producerats i Sverige. Ofta är det man hör eller läser på internet tagit från större perspektiv, utanför Sverige och svenska livsmedel alltså.
Är ni osäkra eller har några frågor får ni mer än gärna höra av er till oss, vi svarar på allt vi kan.
Här kan ni läsa mer om rapsolja och dess myter:
TV4 Nyheterna – Experten slår hål på myten om rapsolja – gäller inte i Sverige
Livsmedelsverket – Välj flytande fett till mat och bak
Livsmedelsverket – Kostråd för barn 1-2 år
Livsmedelsverket om GMO