Tillverkning

Kallpressad olja från höstraps

Vår kallpressade olja kommer från höstraps, odlad på vår egen gård eller alldeles i närheten. Vi har därför kontroll på grödan från sådd till skörd. Innan pressningen kan börja måste råvaran torkas och rensas för att uppnå bästa kvalitet. Pressning av råvaran sker kontinuerligt under året i takt med efterfrågan. All olja som tillverkas är kallpressad, vilket ger oss en naturligt gyllengul rapsolja med härligt nötig smak.

Långsamt och skonsamt

Kallpressningen är en långsam process, som innebär att oljan pressas skonsamt och mekaniskt ur rapsfröet. Oljan överstiger inte 35 grader. Fröet innehåller ca 40-50% olja och av denna olja får vi ut ca 2/3. Resterande mängd olja blir kvar i presskakan. Presskakan går framförallt till djurfoder men kan med fördel även användas vid bakning då den är rik på både protein och fibrer.

 

Visste du att...

För att tillverka en liter olja krävs cirka tre kilo frö. Vid pressning följer det med en hel del frö och skalrester i oljan. Dessa skalrester filtreras bort i ett mycket effektivt filter bestående av tygdukar. Filterkakan som bildas mellan filterdukarna går också till djurfoder. Med filtrets hjälp uppstår ingen restprodukt utan vi kan ta tillvara på all olja och all presskaka på ett bra sätt. Med hjälp av filtret får vi även en mer hållbar olja då vi direkt efter pressning kan filtrera bort skalrester som annars påverkar hållbarheten negativt.

Fyllning på flaska

Efter att rapsoljan kallpressats och filtrerats är det dags att fylla den på flaskor. Vi har många olika varianter, stora som små, för att passa såväl det lilla som det stora hushållet. För dig som inte kan få nog av våra rapsolja har vi även bag-in-box och dunkar i olika storlekar.