Upp och ner kaka med plommon, citron och rostade rapsfrön

8 personer
  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Dela plommonen på mitten och kärna ur.
  3. Lägg strösocker, citronolja och rostade rapsfrön i en stekpanna och låt smälta ihop på medelvärme. Lägg ner plommonen och låt fräsas på tills de mjukar, vänd om då och då.
  4. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper, både kanter och botten.
  5. Lägg ner plommonen i botten av formen.
  6. Sockerkaka: Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop. Tillsätt mjölk, citronolja och vitblommig rapsolja och vänd ihop till en slät smet.
  7. Häll smeten över plommonen och grädda i mitten av ugnen tills kakan är helt torr, känn med en sticka. Cirka 30-40 minuter.
  8. Servera kakan med vaniljsås eller lättvispad grädde.

Ingredienser

500 g plommon
½ dl strösocker
2 msk rapsolja med citron Köp
2 msk rostade rapsfrön Köp

Sockerkaka

3 st ägg
3 dl vetemjöl Köp
2 dl strösocker
1 dl vitblommig rapsolja Köp
½ dl mjölk
½ dl rapsolja med citron Köp
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Till servering

Vaniljsås
Rostade rapsfrön Köp