Smördegsros med äpple och mandelmassa smaksatt med timjanolja

8 personer
  1. Sätt ugnen på 210 grader. Pensla små muffinsformar med lite olja.
  2. Skiva äpplena tunt med en vass kniv i små halvmånar. Lägg i en skål och strö över kanel och strösocker.
  3. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda ihop med ägg, strösocker, vetemjöl och timjanolja.
  4. Skär smördegen i 8 stycken remsor på kortsida.
  5. Fördela mandelmassakrämen på smördegen, lägg sedan ut äppleskivorna lite utanför kanten. Vik upp smördegen över äpplena och rulla sedan ihop till en ros. Tryck ner i muffinsformarna.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Pudra med florsocker och servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.

Dryckestips: Red Love äppelcider från Kiviks Musteri, alkoholfri

Ingredienser

1 förp smördeg, rektangulär 250 g
2 st äpple
2 tsk kanel
2 tsk strösocker

Mandelmassfyllning

150 g mandelmassa
1 ägg
½ dl strösocker
2 msk rapsolja med timjan Köp
1 msk vetemjöl Köp

Till servering

Vaniljsås eller lättvispad grädde
Florsocker att pudra över