Köttbullar med tomatsås

5 personer

Gör så här:

Stek löken genomskinlig och mjuk. Blanda matlagningsgrädde, basilikaolja, linfrömjöl och rostade rapsfrön i en bunke. Låt svälla 5–10 minuter. Blanda alla övriga ingredienser tillsammans med gräddblandningen. Låt färsen stå och sätta sig ytterligare 10 min. Rulla till köttbullar och stek i en panna med rapsolja.

Tomatsås:
Skiva vitlöken tunt och tärna tomaterna.
Värm en kastrull, fräs vitlöken i rapsolja och tillsätt honung. Rör om.
Rör ner tärnad tomat och färsk oregano. Koka upp såsen cirka 5 minuter.
Smaksätt såsen med balsamvinäger, salt och svartpeppar.

Blanda såsen med nykokt spagetti, servera med köttbullar och riven prästost.

Ingredienser

Köttbullar

1 kg blandfärs
1 dl linfrömjöl
3 dl matlagningsgrädde
3 msk basilikaolja Köp
4 msk rostade rapsfrö Köp
1 ägg
1 gul lök (finhackad och sauterad)
1 morot (riven)
Salt och peppar

Tomatsås

2 klyftor vitlök
6 mogna färska tomater
1 msk basilikaolja Köp
1 msk flytande honung Köp
1 kruka färsk oregano
1 tsk balsamvinäger Köp
Svartpeppar från kvarn
Salt
Spagetti
Riven prästost till servering