Kladdkaka med smak av kola och rödbeta

8 personer

Gör så här:

  1. Skala och skär rödbetorna i små tärningar och koka i vatten tills de är helt mjuka, cirka 15 minuter. Mixa helt slätt i en matberedare eller med stavmixer.
  2. Sätt ugnen på 180°. Klä botten på en springform med måttet 24 cm med bakplåtspapper. Smörj kanterna med smör eller olja.
  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt oljan.
  4. Dra bort kastrullen från värmen och rör ner strösocker, Dulce de Leche, vaniljsocker, vetemjöl, ägg och salt. Tillsätt till sist rödbetsmoset, men spara 2 msk till grädden. Rör till en klumpfri smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 18–20 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig i mitten. Låt sedan kakan svalna och låt kakan sätta sig helt i kylen minst ett par timmar, gärna över natten.
  6. Vispa grädden ganska hårt med elvisp och vänd försiktigt ner färskosten och sikta ner vaniljsocker. Rör ner rödbetsmoset och rör tills grädden fått en fin rosa färg.
  7. Bred grädden på kakan och strö över rostade rapsfrön.

Ingredienser

Kladdkaka

1 burk Dulce de Leche 397g. Kokt kondenserad mjölk
2 ¾ dl vetemjöl Köp
2 dl strösocker
150 g rödbetor
3 st ägg
100 g smält smör
1 dl vitblommig rapsolja Köp
2 tsk vaniljsocker Köp
2 nypor salt

Topping

2 ½ dl vispgrädde
200 g färskost
3 msk rostade rapsfrön Köp
2 msk vaniljsocker Köp
2 msk rödbetsmos