Focaccia med svenska örter

Ett enkelt och rustikt bröd som jäser över natten och får smak av vår kallpressade rapsolja svenska örter.

Dag 1
1. Smula jästen i en bunke och häll över kallt vatten. Rör tills jästen är löst. Tillsätt olja, salt och honung samt vetemjölet lite i taget till en kladdig smet.
2. Pensla en ny bunke med rikligt med rapsolja svenska örter och vänd ner degen. Låt jäsa i kylskåpet över natten, minst 12 timmar.

Dag 2
1. Ta ut degen och pensla en ugnsform 20 cm x 30 cm med rapsolja svenska örter. Häll i degen och tryck försiktigt ut den i formen. Låt jästa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
2. Gör små gropar med fingrarna och tryck ner körsbärstomaterna. Strö över havssalt, rostade rapsfrön och ett par kvistar rosmarin.
3. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
4. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills brödet har fått en fin gyllenbrun yta. Ta ut och låt svalna.

Ingredienser

10 dl vetemjöl special
5 dl kallt vatten
25 g jäst
4 msk rapsolja svenska örter + 3 msk till formen Köp
2 tsk honung Köp
2 tsk salt
3 msk rapsolja svenska örter att ringla över brödet Köp
2 msk rostade rapsfrön Köp
2 tsk havssalt i flingor
150 g körsbärstomater
4 kvistar rosmarin