Bakad potatis med krämig skagenröra, smaksatt med svenska örter

4 personer

Serveras med picklade rapsfrön, rödlök och ett kryddsmör med smak av kallrökt rapsolja. Perfekt rätt att förbereda och packa med ut på picknick eller i skidbacken. Packa in väl i aluminiumfolie och en kökshandduk så håller dom sig varma ett par timmar.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Klä in bakpotatisarna i aluminiumfolie och baka i cirka 60 minuter eller tills de är helt mjuka. Känn med en sticka. Tiden beror på potatisens storlek.
  2. Kryddsmör: Rör ihop alla ingredienser och rulla in i bakplåtspapper. Låt stelna i kylen, skiva upp vid servering.
  3. Skala räkorna till skagenröran.
  4. Finhacka rödlök och dill samt tärna äpplet i mindre bitar.
  5. Rör ihop alla ingredienser till skagenröran och smaka av med salt, peppar och färsk citronsaft.
  6. Skär upp bakpotatisarna och lägg i en bit av kryddsmöret och låt smälta. Servera sedan med skagenröra, rucola, picklade rapsfrön och en klyfta citron.

Picklade rapsfrön används till serveringen av den bakade potatisen, om du vill pickla egna rapsfrön hittar du ett recept på det här.

Dryckestips: Cox äppelmust från Kiviks musteri 

Ingredienser

Bakpotatis

4 st bakpotatisar

Skagenröra

1 kg räkor med skal
1 st rödlök
1 st äpple
2 dl smetana
2 msk rapsolja med svenska örter Köp
20 g färsk dill
Citronsaft
Salt
Svartpeppar

Kryddsmör med kallrökt rapsolja. (Passar lika bra i bakad potatis som till en bit grillat kött eller grönsaker.)

200 g mjukt smör
1 dl hackad persilja eller annan ört
4 msk rapsolja kallrökt med alspån Köp
2 tsk paprikapulver
2 nypor havssalt

Till servering

4 nävar rucola eller bladsallad
1 citron i klyftor
4 msk picklade rapsfrön Köp