Surdegspizza

Blanda surdegsstarten i den varma vattnet. tillsätt honung och dinkelsikt och blanda runt. Låt smeten vila 15 minuter och tillsätt sedan salt, kallpressad neutral rapsolja och nästan allt vetemjöl special. Blanda degen för hand några minuter, degen ska vara något lösare än en vetedeg. Låt degen vila kylen i 3-4 timmar.

Ta fram och dela degen i lika stora bitar efter önskad storlek, 4 lite större eller 8 lite mindre. Rulla till bullar och lägg på plåt och plasta med plastfolie (undvik att det kommer till syre för då torkar degen). Låt jäsa i kylskåp 1-3 dygn. Degen blir godare ju längre du låter den jäsa.

Kavla ut degbitarna till runda bottnar, ca 25-30 cm i diameter och lägg på bakplåtspapper.

Bred på ett tunt lager Crème Fraiche. Svarva palsternacka och morötter. Smula Chevréosten. Fördela toppingen jämnt över bottnen.

Värm ugnen till 250 grader. Om du har en baksten så sätter du in den i den kalla ugn och låter den värmas upp tillsammans med ugnen. Annars kan du sätta en vanlig ugnsplåt långt ned i ugnen och låta den bli varm. Dra över pizzan från skärbrädan och över till den varma plåten eller bakstenen med hjälp av ett bakplåtspapper. Grädda i ca 10-15 minuter. Pensla kanterna med basilika- eller ramslöksolja.

Toppa med Mâchesallad, rödbetsgroddar och rostade rapsfrön.

Ingredienser

Pizzadeg

4 dl dinkelsikt alternativt vetemjöl special
0,5 dl kallpressad neutral rapsolja Köp
0,5 dl vetemjöl special
2,5-3 dl vatten, 45 grader
1,5 tsk havssalt
1 msk surdegsstart, finns i kyldisken vid jästen alt. egen
0,5 msk honung

Topping

1 burk Crème Fraiche
2-3 mindre morötter
2 palsternacka
100 g Chevré ost
2-3 msk basilikaolja eller ramslöksolja till pensling Köp
1 påse Mâchesallad
1 ask rödbetsgroddar
Rostade rapsfrö Köp