Skaldjursgryta med pumpa, potatis, dillolja, musslor och räkor

4 personer

En mustig och läcker gryta som passar utmärkt tillsammans med en bit gott bröd.

  1. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Hetta upp krondillsolja och stek löken mjuk. Tillsätt chiliflakes, tomatpuré, vitt vin och låt fräsa på ett par minuter.
  2. Häll på vatten och tillsätt fiskkrydda och buljongtärningar.
  3. Skala och kärna ut pumpan, dela i rejäla bitar. Dela potatis och tillsätt både pumpa och potatis i grytan. Låt sjuda på medelvärme i cirka 10 minuter tills potatis och pumpa nästan är klara.
  4. Rensa musslorna och släng alla som är trasig eller öppnade.
  5. Dela fisken i mindre bitar och salta och peppra
  6. Häll på grädden, torsk och musslor. Låt sjuda under lock i cirka 8-10 minuter.
  7. Musslorna ska ha öppnat sig då är de färdigkokta.
  8. Toppa grytan med skalade räkor, färsk dill och ett par klickar smetana. Servera gärna med bröd.

Ingredienser

1 kg blåmusslor
1L vatten
500 g fast potatis
500 g pumpa butternutpumpa eller annan fast matpumpa
300 g MSC märkt torsk
2 ½ dl vispgrädde
1 dl vitt vin
½ dl krondillsolja Köp
1 st gul lök
3 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
2 tsk fiskkrydda från Österlenkryddor Köp
2 st fisk- eller grönsaksbuljongtärningar
1 nypa chiliflakes

Topping

500 g räkor med skal
Färsk dill
Smetana