Rulltårta- tårta med jordgubbssylt vispad grädde och färska bär

40 minuter 12 personer

En festlig servering av den traditionella rulltårtan – som tårta istället för bit.

  1. Sätt ugnen på 250 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp och sikta ner vetemjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ihop. Tillsätt till rostade rapsfrön och kokhett vatten och vänd ihop till en jämn smet.
  3. Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda i mitten av ugnen i cirka 5-6 minuter.
  4. Ta ut och strö över strösocker. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper och dra bort det andra bakplåtspappret.
  5. Rulla ihop rulltårtan i en kökshandduk och låt svalna helt.
  6. Bred ut ett lager jordgubbssylt och rulla ihop till en tight rulle. Skär i skivor och lägg upp på ett tårtfat. Spritsa ut grädda och dekorera med bär och rostade rapsfrön.

Ingredienser

Tårtbotten

3 st ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ dl strösocker
½ dl kokande vatten
½ dl strösocker att strö över
½ dl rostade rapsfrön

Fyllning

2 dl hallonsylt eller jordgubbssylt

Till servering

4 dl vispgrädde
Hallon
Jordgubbar
Blåbär
Rostade rapsfrön