Pepparkaksscones

20 minuter 8 personer

Saftiga scones som passar bra till frukost och mellanmål, servera gärna med en god ost och våra goda gårdskokta marmelader.

  1. Sätt ugnen på 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rör ihop alla torra ingredienser och tillsätt oljan. Nyp ihop med händerna till en gryning deg.
  3. Tillsätt mjölken och rör ihop till en formbar deg.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och stansa eller skär upp 8 scones. Lägg på plåten
  5. Pensla med uppvispat ägg och strö över strösocker och rostade rapsfrön.
  6. Baka i mitten av ugnen i cirka 10–12 minuter. Håll koll de ska precis få lite färg.
  7. Servera nybakade med smör eller färskost, ost och marmelad.

Tips! Byt gärna ut pepparkakskryddan mot vaniljsocker

Ingredienser

Scones

2 ½ dl Ölands vetemjöl med fullkorn. Går bra att byta ut till annat fullkornsmjöl eller vanligt vetemjöl Köp
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl kall mjölk
1 dl vitblommig rapsolja Köp
½ dl rapsfrömjöl Köp
1 msk pepparkakskrydda eller vaniljsocker Köp
4 tsk bakpulver
1 nypa salt

Topping

½ dl rostade rapsfrön Köp
1 uppvispat ägg till pensling
2 msk strösocker

Tillbehör

Smör eller färskost
Lagrad ost
Tomatmarmelad eller någon av dina favoriter Köp