Kryddig och krämig laxröra i glas med knaprigt rågbröd med smak av timjan
Perfekt liten rätt att servera på glöggminglet, som förrätt eller som en del av julbordet. Vi har smaksatt med vår timjanolja, men du kan testa att smaksätta med den olja du gillar bäst. Lika gott att använda vår krondillsolja eller citronolja.
25 minuter
6 förrätter eller 8 mindre bufféportioner
Ingredienser
Krämig laxröra
150 g kallrökt lax
3 dl smetana
1 rött äpple
1 liten rödlök
2 tsk Gunnarshögs senap eller dijonsenap
2 msk timjanolja
2 msk finhackad färsk timjan
½ dl finhackad gräslök
Salt
Peppar
Knaprigt rågbröd
6 skivor rågbröd eller kavring
3–4 msk timjanolja
Havssalt
Till servering
1 finhackat äpple
½ finhackad rödlök
Rostade rapsfrön eller picklade rapsfrön
Lite timjanolja att ringla över
Vispa smetanan krämig med elvisp, det tar cirka 5 minuter. Ställ åt sidan.
Finhacka rödlök, äpple, timjan och gräslök och lägg i en bunke. Strimla laxen och lägg ner.
Tillsätt senap och olja, och krydda med salt och peppar. Vänd till sist ner den vispade smetanan och blanda till en krämig röra. Ställ i kylen fram till servering.
Smula rågbrödet grovt med händerna. Hetta upp en stekpanna med rikligt med timjanolja. Stek brödet knaprigt och krydda med havssalt. Låt torka på lite hushållspapper.
Vid servering, varva rågbröd, laxröra, hackat äpple, rödlök och rostade rapsfrön i små glas eller skålar. Dekorera med rostade rapsfrön, ringla över lite timjanolja och färsk timjan. Servera direkt.