Fullkornsbröd med makrill

Detta fullkornsbröd är fantastiskt gott till både frukost, lunch och kvällsmat. Variera pålägget med nyrökt makrill, sill, ägg och kaviar eller en riktigt god leverpastej eller ostskiva.

Lägg alla ingredienser till blötläggningen i en bunke och låt stå över natten. Blanda i resterande ingredienser dag två och blanda i ca 30 minuter i degblandare. Lägg i smeten i en avlång brödform (sockerkaksform) och låt jäsa nästan upp till kanten på formen. Baka av på 185 grader i ca 40 minuter.

 

Ingredienser

Dag 1 - blötläggning

2 dl vatten
1 1/3 dl klippt råg
1 1/3 dl solrosfrö
1/2 dl linfrö Köp
1/3 dl rapsfrö Köp
1 msk surdeg alt. går det att köpa i välsorterade mataffärer
0,5 msk salt

Dag 2

3,5 dl grovt rågmjöl Köp
2 dl vatten
1 dl mörk sirap
1,5 dl vetemjöl special
0,5 dl rapsfrömjöl Köp
20 g jäst