Blåbärspaj med vaniljglass

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Bären:
Lägg blåbären i en 24 cm pajfom. Häll socker, vaniljsocker och potatismjöl över bären och blanda runt.

Smultopping:
Smält smör i en lite större kastrull och häll sedan i den kallpressade rapsoljan. Häll i resterande ingredienser till smultoppingen i kastrullen och blanda runt. Du sparar på så vis lite på disken när du slipper använda flera olika byttor.

Fördela sedan smultoppingen över bären och grädda i 25-30 minuter i varmlufts ugn tills dess att pajen fått fin färg.

Servera med en riktigt god vaniljglass eller lösvispad grädde, eventuellt med lite vaniljsocker i.

Ingredienser

Bär

250 g blåbär
1/4 dl strösocker
1 msk potatismjöl
1/2 tsk vaniljsocker Köp
Vaniljglass till servering

Smultopping

1 1/4 dl havregryn
1/2 dl kallpressad rapsolja Köp
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl Köp
25 g smör
1/4 dl ljus sirap
1/4 dl vispgrädde
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt