Viltskavsgryta med smak av vitlök och timjan

40 minuter 5 personer

Viltskavsgryta med smak av vitlök och timjan. Serveras med vitlöksrostad klyftpotatis och lingon.

  1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Dela potatisen i klyftor och lägg ut på plåten. Ringla över rikligt med vitlöksolja och krydda med salt och peppar. Strö gärna över lite rostade rapsfrön. Ugnsrosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  2. Skala och strimla gul lök och skiva svampen i skivor.
  3. Hetta upp en stekpanna med vitlöksolja och stek renskavet i omgångar tills köttet fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
  4. Tillsätt lite mer olja i stekpannan och fräs på lök och svamp tills de är mjukt och fått lite yta.
  5. Häll tillbaka renskavet i stekpannan tillsammans med lök och svamp och tillsätt svampsås, torkad timjan, strösocker, mörk soja, koncentrerad fond och vatten. Låt sjuda på medelvärme i cirka 10 minuter.
  6. Tillsätt vispgrädde och låt sjuda ca 10 minuter till. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt såsen för en tjockare konsistens.
  7. Servera vitskavsgrytan med vitlöksrostad klyftpotatis, lingon och hackad persilja.

Ingredienser

Grytan

800 g renskav, fryst lätt tinad
1 gul lök
2 – 3 msk vitlöksolja Köp
200 g champinjoner
1 dl svampsås från Hulatorps champinjoner Köp
1 tsk torkad timjan
2 msk mörk soja
2 msk koncentrerad viltfond eller kalvfond
1 msk strösocker
3 dl vatten
3–4 dl vispgrädde
Ev. redning till såsen

Tillbehör

1,2 kg potatis
Färska lingon eller lingonsylt
Rostade rapsfrön Köp
Hackad persilja till servering
Vitlöksolja Köp
Salt
Peppar