Smörgåstårta

4 personer

4-6 personer

Gör så här:

Börja med att skära bort alla kanter på bröden.

Skagenröra:
Hacka räkorna till mindre bitar och finhacka rödlöken. Blanda med majonnäs och crème fraiche. Vänd ner fint hackad dill och smaka av med citronolja, salt och peppar.

Äggröra:
Koka äggen hårdkokta, ca 10 min. Låt dem svalna helt. (Häll av vattnet och fyll på med kallt). Skala och finhacka äggen. Rör ihop ägghack, majonnäs, crème fraiche, kaviar, dillolja och finhackad gräslök. Ibland skiljer sig storleken på äggen och då får man eventuellt tillsätta mer el mindre mängd crème fraiche och majonnäs.

Laxröra:
Blanda den varmrökta laxen med majonnäs och crème fraiche. Den rökta laxen ger så mycket smak att man knappt behöver krydda röran. Men smaka av och sätt din prägel. Nu är fyllningarna klara.

Montering:
Lägg ut fyra skivor bröd på fatet du tänker servera på. Börja bre det första lagret, laxröran. Lägg sedan på nästa lager bröd. Bre på äggröran. Lägg på ytterligare ett brödlager. Bre ut det sista lagret fyllning, skagenröra. Avsluta sedan med den sista omgången bröd. Ställ in i kylen medan du gör i ordning överdraget.

Överdrag:
Mät upp crème fraiche, pepparrot och citronolja i en bunke. Vispa kraftigt med elvisp tills det tjocknar. Tillsätt färskost och salta efter smak. Vispa tills det blir en fast fin kräm.

Klä smörgåstårtan:
Klä in smörgåstårtan med överdraget. När tårtan är helt täckt, sätt in i kylen igen ca 20 minuter. Det gör inget om tårtan står minst ett dygn i kylen så här. Den blir mycket saftigare. Om den ska serveras direkt gör du under tiden dekorationen till smörgåstårtan.

Dekoration:
Skär bort nedersta delen på sparrisen. Skiva den sedan tunt på längden med en vass kniv. Skär citronen i klyftor. Skiva gulbetan och polkabetan tunt på en mandolin. Skär rödlöken. Koka äggen och skär i klyftor.

Ta ut smörgåstårtan från kylskåpet och börja dekorera. Ställ sparrisen upp längs kanterna lite utspritt runt hela tårtan. Sätt ärtskott i mellanrummen. Lägg betor, stenbitsrom, lök, citroner, spenatblad och ägg ovanpå tårtan. Strö över lite rostade rapsfrö.

Ingredienser

20 skivor formfranska

Skagenröra

280 g skalade räkor
1 dl crème fraiche 15 %
2 msk majonnäs
1 msk citronolja Köp
1 rödlök, finhackad
0,5 msk dill, finhackad
Salt och svartpeppar efter smak

Äggröra

5 ägg, kokta och fint hackade
0,5 dl crème fraiche, 34 %
1 msk majonnäs
1–2 tsk kaviar
2 msk dillolja Köp
1 tsk gräslök, fint hackad

Varmrökt laxröra

220–250 g varmrökt lax
2 msk majonnäs
3–4 msk Crème fraiche 15%
1 nypa salt

Överdrag

5 dl crème fraiche 34 % (viktigt att det är 34 % då den går att vispa tjock)
1 msk pepparrot
1–1,5 msk citronolja Köp
100 g färskost
Salt efter smak

Tårtdekoration

1 bunt färsk sparris, tunt skivade på längden
1 citron i klyftor
50 g ärtskott
1 polkabeta
1 gulbeta
0,5–1 dl stenbitsrom
1 rödlök
10 blad färsk spenat
2–3 hårdkokta ägg i klyftor
1–2 msk rostade rapsfrö Köp