Potatis och jordärtskockssoppa smaksatt med timjanolja

30 minuter 4 personer

Potatis- och jordärtskockssoppa smaksatt med timjanolja, pantoffelsalt och mersmak från Österlenkryddor. Toppas med vår salladsmix och timjanolja. En perfekt soppa att ha på mattermos och servera utomhus i skidbacken eller på utflykt.

  1. Skala potatis, jordärtskockor och lök, dela i mindre tärningar. Hetta upp timjanolja och vitlöksolja i en stor kastrull och fräs löken tills den är mjuk och genomskinlig men inte tagit färg.
  2. Tillsätt rotfrukter, vatten och kryddor och låt sjuda på medelvärme tills rotfrukterna är mjuka.
  3. Dra fort från värmen och mixa slätt med en stavmixer, mixa ner färskost och vispgrädde och smaka av med både salt och peppar.
  4. Strö gärna över vår salladsmix eller andra frön och droppa över lite timjanolja.
  5. Servera soppan med färsk timjan och ett gott bröd.

Ingredienser

Soppa

1 liter vatten
500 g mjölig potatis
500 g jordärtskockor
200g färskost
2 st gula lökar
1 dl vispgrädde
½ dl timjanolja Köp
2 tsk mersmak, Österlenkryddor. Alternativt 1 grönsaksbuljongtärning
2 msk vitlöksolja Köp
1 msk Pantoffelsalt från Österlenkryddor. Alternativt örtsalt eller salladskrydda

Topping

½ dl salladsmix eller andra frön Köp
Färsk timjan till dekoration
Timjanolja att droppa över Köp