Polentasnittar med chilimarinerad grönkål, picklad rödlök och picklade rapsfrön

20 minuter 4 personer

Vintrigt snitt som är god att servera till adventsmingel, till julbordet eller på nyår tillsammans med bubbel. Ett tilltugg på skånska råvaror.
Förbered både polentabotten, marinerad grönkål och picklad rödlök i god tid. Vid servering stek på polentan och montera ihop.

  1. Klä en liten form som är cirka 20 cm x 15 cm med bakplåtspapper.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och smula ner buljongtärningen. När buljongen kokat upp vispa ner polentan och fortsätt vispa tills den har tjocknat. Dra bort från värmen och rör ner 2 msk olja, riven västerbottensost och smaka av med salt och peppar.
  3. Bred ut smeten jämnt i formen och låt stelna helt i kylen.
  4. Koka ihop ättika, strösocker och vatten i en kastrull och dra bort från värmen. Skala och skiva rödlöken tunt på mandolin eller med en vass kniv. Lägg ner i ättikslagen och låt stå stills lagen har svalnat.
  5. Skär bort den grova stammen från grönkålen och riv i mindre bitar och lägg i en skål. Ringla över chilioljan och salt och massera in i grönkålen.
  6. När polentan har stelnat skär upp i små rutor och stek gyllenbruna i olja. Toppa med marinerad grönkål, picklad rödlök och picklade rapsfrön. Servera direkt.

Tips! Polenta är även gott som tillbehör till kyckling och kött men även att panera fisk i eller baka på.

Ingredienser

Polentabotten

5 ½ dl vatten
2 dl polenta från Österlen popmajs Köp
1 dl riven västerbottensost
2 msk kallpressad neutral rapsolja Köp
1 grönsaksbuljongtärningen
Salt
Peppar

Chilimarinerad grönkål

100 g grönkål
2–3 msk chiliolja
Salt
1 burk picklade rapsfrön Köp

Picklad rödlök

1 dl vatten
2/3 dl strösocker
1/3 dl ättika 12%
2 små rödlökar