Vintrigt snitt som är god att servera till adventsmingel, till julbordet eller på nyår tillsammans med bubbel. Ett tilltugg på skånska råvaror.
Förbered både polentabotten, marinerad grönkål och picklad rödlök i god tid. Vid servering stek på polentan och montera ihop.
- Klä en liten form som är cirka 20 cm x 15 cm med bakplåtspapper.
- Koka upp vatten i en kastrull och smula ner buljongtärningen. När buljongen kokat upp vispa ner polentan och fortsätt vispa tills den har tjocknat. Dra bort från värmen och rör ner 2 msk olja, riven västerbottensost och smaka av med salt och peppar.
- Bred ut smeten jämnt i formen och låt stelna helt i kylen.
- Koka ihop ättika, strösocker och vatten i en kastrull och dra bort från värmen. Skala och skiva rödlöken tunt på mandolin eller med en vass kniv. Lägg ner i ättikslagen och låt stå stills lagen har svalnat.
- Skär bort den grova stammen från grönkålen och riv i mindre bitar och lägg i en skål. Ringla över chilioljan och salt och massera in i grönkålen.
- När polentan har stelnat skär upp i små rutor och stek gyllenbruna i olja. Toppa med marinerad grönkål, picklad rödlök och picklade rapsfrön. Servera direkt.
Tips! Polenta är även gott som tillbehör till kyckling och kött men även att panera fisk i eller baka på.