Honungspannkakor med kanelstekta äpplen och färskostkräm
Dryckestips: Björn Ranelid Paradismust Äppelmust | Kiviks Musteri
Färskostkrämen gjorde jag först och den blev perfekt enligt min smak d.v.s ej för söt, mums!
Sedan tog äpplena vid. Ojojoj så gott äpplena luktade när de halvsmälte ihop med honung och kanel. När jag sedan började värma på citronoljan för att steka honungspannkakorna så njöt jag!
Grädden och pannkakorna tyngde inte för mycket och det blev väldigt bra med honungen i stället för strösocker eller andra sockerstilar. Extra gott att steka i citronolja!
Hur ska man välja dryck till detta då? Ja, antingen väljer man lika sött som rätten eller tar det andra valet med mycket fruktigt och fin syra som kan bära tyngden av den ganska maffiga efterrätten (ja, det beror såklart på hur mycket man lägger upp på tallriken).
Jag valde frukt och fräscht och då visade det sig att den klarfiltrerade Björn Ranelids Paradismust från Kiviks musteri blev väldigt bra till denna rätt! Den är inte söt men har ett djup i sin fruktighet, äpplenas syra lyfte fint och gav balans till det gräddiga, honungen blev inte för söt och ihop med hela rätten så kom friskheten i musten fram. Riktigt gott!
Här är det äpplesorterna Aroma-, Discovery-, Gravensteiner- och Rubinola som dansar med oss i smakerna. Inte konstigt att den har vunnit 4 år på rad i klassen ”Klarfiltrerad must av flera sorter” i Must-SM! Den är riktigt aromatisk!
Här provade jag såklart Cox äpplemust till också, men nej där blev syrligheten för dominant.
Efter denna goda måltid så lutade jag mig tillbaka och förnöjsamt höll med:
”När min själ är trött vilar den på äppelblommans kronblad” – Björn Ranelid.
Carina Johansson, sommelier
www.vinochsmak.se