Mjuk äppelkaka med kanel och kardemumma

60 minuter 30 personer

Enkel äppelkaka som är bakad på vitblommig rapsolja. Räcker till många och går utmärkt att frysa in i en lufttät burk. Testa gärna att baka med päron eller rabarber istället för äpple.

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna 40 cm x 30 cm med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  3. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd försiktig ihop.
  4. Vänd till sist ner vitblommig rapsolja och mjölk, blanda ihop till en jämn klumpfri smet. Häll smeten i långpannan och bred ut jämt.
  5. Dela äpplena i mindre tärningar. Blanda med strösocker, kanel, kardemumma och rapsfrön. Strö ut över kakan.

Ingredienser

Kakan

7 dl vetemjöl
5 dl strösocker
6 ägg
2 dl vitblommig rapsolja
2 dl mjölk
4 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 tsk salt

Äpplen

6 st äpple
2 msk strösocker
2 msk rostade rapsfrön
2 ½ tsk malen kanel
1 ½ tsk malen kardemumma
Florsocker att pudra över