Kanelbullerutor bakad på vitblommig rapsolja

Perfekt om du inte kan eller vill baka på smör. Receptet ger många rutor perfekt till större kalas eller att frysa in.

  1. Lägg jäst, mjölk, strösocker, vitblommig rapsolja, kardemumma i en bakmaskin och kör tills allt har blandat sig ordentligt. Tillsätt sedan salt.
  2. Tillsätt hälften av vetemjölet och tillsätt sedan lite i taget tills degen går ihop och släpper från kanterna. Knåda degen i maskin i ca 10–15 minuter.
  3. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål, ställ åt sidan så länge.
  4. Klä en långpanna 30 cm x 40 cm med bakplåtspapper.
  5. Häll ut degen på en mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel, ca 3 gånger så stor som långpannan. Fördela 1/3 av fyllningen på 1/3 av degen och vik ihop. Fördela 1/3 till av fyllningen på degen och vik ihop så det blir ett tre slag.
  6. Lägg över degen på plåten och tryck ut så degen täcker hela långpannan. Fördela resten av fyllningen uppe på och tryck sedan ner fingrarna i degen så det bildas små gropar.
  7. Täck med plastfolie och låt sedan jäsa i kylen över natten eller minst 8 timmar.
  8. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  9. Ta ut plåten från kylen och ta bort plasten. Tryck ner fingrarna igen i degen så det bildas fler gropar. Strö över lite rostade rapsfrön.
  10. Baka sedan i mitten av ugnen i ca 30–40 minuter, håll koll så att den inte bränns. Känn med en sticka i mitten. Degen ska vara färdigbakad och inte kladdig. Lås svalna något innan kakan skärs upp i rutor.

Ingredienser

Vetedeg

12–14 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 ½ dl vitblommig rapsolja Köp
1 ½ dl strösocker
50 g röd jäst
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma

Fyllning

2 dl vitblommig rapsolja Köp
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
2 msk rostade rapsfrön att strö över Köp
1 ½ msk maizena
1 nypa salt