Höstsoppa på sötpotatis

Gör så här:

Skala och skär sötpotatis, morötter, paprika, lök, palsternacka och blomkål i tärningar.
Värm rapsoljan i en gryta och fräs grönsakerna ca 3 minuter. Tillsätt koksmjölk och kryddor. Tillsätt buljongen och låt soppan koka ca 30 minuter. När grönsakerna är mjuka, mixa soppan till en slät konsistens med en stavmixer.

Rågbrödschips:
Sätt ugnen på 230 grader. Skär tunna skivor av rågbröd och dela i mindre bitar. Ringla vitlöksoljan över bitarna och tillsätt lite grovt salt. Rosta i ugnen ca 4 minuter till chipsen är spröda.

Servera soppan med en klick crème fraiche, rågbrödschips, rostade rapsfrön och lite färsk koriander.

Önskas en mildare soppa kan man utesluta sambal oelek.

Ingredienser

1 sötpotatis
2 morötter
1 röd paprika
2 palsternackor
2 klyftor vitlök
2 bananschalottenlök
1 blomkålshuvud
1 lime
1 burk kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
1 tsk röd currypasta
20 g riven ingefära
1 tsk spiskummin
5 msk kallpressad neutral rapsolja Köp
5 dl grönsaksbuljong

Rågbrödschips

4 skivor rågbröd
0,5 dl vitlöksolja Köp

Till serveringen

Crème fraiche
Rostade rapsfrö Köp
Färsk koriander
Salt och peppar