Fisksoppa med aioli

4 personer

Gör så här:

Hetta upp timjanoljan i en gryta och fräs lök och purjolök tills den är mjuk. Rör ner morötter och selleri. Tillsätt äppelcidervinäger, tomatpuré, vatten och smula ner fiskbuljongen. Koka upp och låt puttra ett par minuter, rör sedan ner grädde, crème fraiche och saffran. Låt sjuda på svag värme i ca 15–20 minuter. Skär torsken i mindre bitar och låt räkor och musslor rinna av i ett durkslag. Tillsätt torsken och låt soppan puttra ca 5–10 minuter tills fisken är klar.
Tillsätt sedan räkorna och musslorna och låt dem bli varma. Smaka av med salt och servera med aioli. Timjanolja och saffran passar bra ihop och är stjärnorna i både fisksoppan och aiolin.

Aioli:

Ta fram alla ingredienserna
och låt stå framme tills de har samma temperatur, annars kan aiolin skära sig. Rör ihop vinäger och äggulor i en skål. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med saffran, kajennpeppar och salt.

Ingredienser

400 g torskfilé, MSC-märkt
150 g musslor
250 g skalade räkor, MSC-märkta
0,5 dl timjanolja Köp
½ purjolök i skivor
2 klyftor vitlök
2 morötter i tunna skivor
3 stjälkar selleri i skivor
2–3 msk äppelcidervinäger Köp
2 tärningar fiskbuljong
3–4 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 paket saffran (kan uteslutas)
1 msk tomatpuré
Salt

Aioli

1–2 tsk äppelcidervinäger Köp
2 äggulor
2 dl timjanolja Köp
1 paket saffran
¼ krm kajennpeppar
2 krm salt