
All raps i som odlas i Sverige motsvarar 50 % av det proteinet som Sveriges befolkning behöver?
Sex kvadratmeter yta odlad raps ger tre kilo frö som ger 1 kilo rapsolja och två kilo mycket proteinrikt skal, det vi kallar rapskaka.
All raps i som odlas i Sverige motsvarar 50 % av det proteinet som Sveriges befolkning behöver?
Sex kvadratmeter yta odlad raps ger tre kilo frö som ger 1 kilo rapsolja och två kilo mycket proteinrikt skal, det vi kallar rapskaka.
Rapskakan, rapsens skal, innehåller så mycket som 30 % protein. Genom att utvinna proteinet från rapsfröna och sedan använda det som en komponent i exempelvis vegetabiliska livsmedelsprodukter kan vi minska importen av soja och på så vis minska utsläppen på grund av transporter, skadliga odlingar som skövlar regnskog och vi gör Sverige mer självförsörjande!
Produkter så som vegetabilisk färs finns att köpa på marknaden, varumärket heter Färsodlarna.
2014 började det för oss största forskningsprojekt som vi varit med i hittills. Det bl.a. Vinnovafinansierade projektet Rapssoddii. Det handlar om att titta på det mycket intressanta proteinerna som finns i rapskakan och hur vi på bästa möjliga sätt kunde lyfta ut så stor andel av detta för att nyttja det till humankonsumtion och på så vis minska importen av soja och göra oss mer rustade för framtiden.
Rapssoddii är ett mycket fint samarbete med Lunds Universitet.
2020 startade vi projektet Grogrund tillsammans med SLU och Lunds Universitet. Syftet är att förädla fram nya rapssorter som är förberedda för framtidens nyttjande av rapskakan till livsmedel och till foder. Framförallt genom att minska innehållet av antinutritionella ämnen så som glukosinolater och sinapin.
Grogrund är ett mycket fint samarbete med SLU, Lunds Universitet och Lantmännen.
2020 startade Greenbond2, en avknoppning på Rapssoddii. Med rapsproteinet som bindemedel kan vi i framtiden se fram emot formaldehydfria spånskivor, fiberplattor och träfanérpaneler via projektet GreenBond2. Limsystemet ska vara ett fossilfritt alternativ till bindemedel formaldehyd- och isocyanatbaserade bindemedel. Projektet ska visa hur ett restmaterial kan förädlas och nyttjas som en värdefull resurs men också visa på den potential som finns för minskning av utsläpp av växthusgaser som användning av ”gröna bindemedel” ger.
GreenBond2 är ett samarbete med NSR (Nordvästra Skånes Renhållnings AB), Lunds Universitet och Sustainable Business Hub
2025 startade PLENTY. PLENTY är ett centrum med bred förankring i akademi, näringsliv och offentlig sektor för att skapa samverkan i hela värdekedjan.
I centrat ska utveckling av processer ske för att utvinna protein, fibrer, näringsämnen ur restströmmar, skapa växtskyddsmedel, gödsel, livsmedelsingredienser. En testbädd för att testa och skala upp för framtida industriell användning.
PLENTY är ett mycket fint samarbete med KTH.