Laxburgare med krondillstzatziki

4 personer

Dela och kärna ur chili och paprika. Finhacka chilin. Skär paprikan och fetaosten i ½ cm stora tärningar.
Skär laxen i bitar och lägg i matberedaren. Tillsätt senap, grädde och potatismjöl och krydda med salt och svartpeppar. Kör till en jämn smet. Blanda laxfärsen med chili, paprika och fetaost och forma till stora burgare. Stek i neutral rapsolja ca 5 minuter på varje sida.

Krondillstzatziki:

Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med sked. Riv gurkan grovt och blanda med saltet. Låt stå 10 min. Krama ur vattnet ur gurkan. Lägg i en bunke. Blanda i yoghurt, krondillsolja och krydda med svartpeppar.

Hamburgerbröd:

Blanda rapsolja och mjölk i en kastrull och värm till fingervarmt 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills det lösts upp. Tillsätt blötlagt rapsfrömjöl, rapsolja, socker och salt. Arbeta in mjölet, börja med 5 dl och arbeta in resten tills det blivit en smidig deg. Låt jäsa i en övertäckt bunke 30 minuter. Dela degen i bitar och forma till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med kallt vatten och strö på brunt linfrö. Lägg på ett bakplåtspapper och ställ en plåt ovanpå så att brödet jäser på bredden och inte på höjden. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Servera burgarna i brödet med sallad och krondillstzatzikin.

Lycka till!

Ingredienser

400 gram skinn- och benfri lax (gärna färsk)
1 röd chili
½ röd paprika
75 gram fetaost
½ msk grovkorning senap (Whiskeysenap)
3 msk grädde
2 msk potatismjöl
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
Kallpressad neutral rapsolja till stekning

Krondillstzatziki

½ gurka
2 dl grekisk yoghurt
½ dl krondillsolja
1 krm svartpeppar
½ tsk salt

Hamburgerbröd

¼ dl rapsfrömjöl + 1 dl vatten
2 msk kallpressad neutral rapsolja
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 ½ tsk strösocker
1 tsk salt
Ca 6 dl vetemjöl
Brunt linfrö till garnering