Gunnarshögs Gård
Gunnarshög


Vår kallpressade rapsolja kommer från höstraps odlad på vår egen gård eller i nära samarbete med andra lantbrukare på Österlen. Att oljan kallpressas innebär att temperaturen vid pressningen inte får överstiga 40 grader. Kallpressningen och rapsens årslånga tillväxt lyfter tillsammans fram det nyttiga och goda i oljan: vitaminerna, antioxidanterna, den mjuka nötsmaken, den blommiga doften och den gyllengula färgen.

Vi människor behöver fett för att fungera. Konsten är bara att välja rätt sorts fett och att äta det i rätt mängd. Här är kallpressad rapsolja ett hälsosamt val med sin låga andel mättade fettsyror och goda balans mellan fleromättade och enkelomättade fettsyror. Rapsoljan har den lägsta halten mättat fett av alla vegetabiliska oljor. Den innehåller dessutom Omega-3, en nödvändig fettsyra för att bygga upp kroppens celler. Kallpressad rapsolja är med andra ord en bra fettkälla som kan sänka kolesterolhalten i blodet och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Gunnarshögs rapsolja är en allsidig matolja som passar både till varm och kall matlagning. Den ger god smak i salladsdressingar och bakverk samtidigt som den är förträfflig att steka, marinera och woka i. Beräkna att 1 dl olja motsvarar 100 gr smör eller margarin. Rapsoljan bör förvaras mörkt och svalt. Den låga syrahalten 0,2 % gör att oljan klassificeras som jungfruolja.


> Till nätbutiken


Fakta
Kallpressad rapsolja innehåller
Enkelomättat fett 63%
Fleromättat fett 30%
varav Omega 6 19,5%
Omega 3 10,4%
Mättat fett 7%